22 de juny del 2010

L'Odissea

Nit de paraula, música, déus i aventures d'herois al Teatre Grec. Un actor i un músic han pujat a l'escenari despresos d'artifici, acompanyats d'una llibreta i un parell d'instruments per narrar un dels primers textos de la literatura èpica occidental, l'Odissea. Carles Riba va assumir el repte de traduir la història d'Ulisses de retorn al casal d'Itaca i Lluís Soler s'ha atrevit a recitar el poema hexamètric que Homer va concebre per a ser explicat.

Soler (el de la veu inconfusible) és la veu d' Ulisses i la resta de personatges que intervenen en aquest viatge heroic: es transforma en Telèmac, el fill que anhela el retorn del pare; Penèlope, l'esposa que esquiva els pretendents teixint de dia -i desfilant, de nit-; Atenea, la d'ulls clars; la temptadora Calipso; els feacis; el Cíclop; i fins i tot reviu Carles Riba que, amb intervencions que s’allunyen de la ficció, apel·la a l'espectador sobre l'ofici de traductor i l'art de la poesia.

La paraula té un contrapunt musical. Els efectes sonors i la música en directe entre mediterrània, rockera i preciosista d’Eduard Iniesta –que també canta algun vers- emfatitzen la interpretació i amenitzen el viatge: des de les grades s'olora el mar, sedueixen els cants de sirena i se sent el vent del Pèlag. Tot això transcorre en un escenari gairebé buit, amb una escenografia minimalista – a base de fileres de cadires i jocs de llum sobre el paisatge terraqui del Grec-; són elements suficients per simular diferents espais i insuflar emoció a l’espectador, que desperta encegat com va despertar Ulisses a l'arribar a la seva terra.

La nuesa i la simplicitat del muntatge remarquen allò imprescindible –i recorden l’essència del teatre i la literatura oral-, la paraula i la interpretació. Soler es confòn amb Carles Riba, un alterego que tampoc s’atemoreix davant de mil versos d’un clàssic: sobrepassa amb èxit el propòsit d’Homer, ja que no només recita com el millor dels rapsodes sinó que ho interpreta tot, cada vers i cadascún dels personatges. I de regal, el millor bis, de Kavafis: "Itaca t'ha donat el bell viatge...". Per moltes Odissees i d’altres aventures amb paraules de Lluís Soler.

Festival Grec 2010, 20 de juny