15 de juny del 2010

Grec 2010

Torna el festival per aprofitar la fresca de les nit d'estiu i gaudir de les arts escèniques. Música, dansa, circ i teatre compartiran fins l'1 d'agost els escenaris del Grec 2010, que aquest any cedeix part del protagonisme a les propostes arribades del Japó, com la de l'Stringraphy Ensemble i la seva arpa gegant feta amb cordills i gots, entre d'altres.

Miraré de no perdre'm aquest joc de nens musical, ni tampoc Coses que déiem avui (Julio Manrique torna a dirigir un text de Neil Labute) o l'adaptació de La Gavina de Txèkhov (autor d'una de les primeres obres de teatre que recordo haver vist: L'Hort dels Cirerers, al Lliure de Gràcia). També m'agradaria veure les Dunas que sorgeixen dels moviments de Sidi Larbi Cherkaoui i la bailaora María Pagés i passejar entre les escultures lumíniques de Ryoji Ikeda, de l'espectacle [Spectra].

Hi ha temps per un tè? Si és així, voldria fer-lo al Museu Picasso, seguint els ritus i la filosofia del chado (o cerimònia del tè).

A més d'aquestes i altres propostes, el Grec emprèn una aventura interessant: el festival i la Universitat Pompeu Fabra han iniciat una col·laboració amb l'objectiu de "formar els futurs periodistes culturals de la ciutat". El programa inclou d'una banda les classes magistrals, en què els estudiants s'aproparan "a les trinxeres" de la mà de quatre periodistes especialitzats, i sessions pràctiques, com assistir a les rodes de premsa, els assajos i les representacions o trobades amb els creadors i intèrprets (d'aquí prové el nom de l'experiència, "Trobades amb l'artista"). Els reportatges i les cròniques elaborades pels estudiants es penjaran al web del festival, de costat amb les opinions, les vivències i el punt de vista diari del dramaturg Pablo Ley.