23 de juny del 2008

Panem et circenses I


La cara posseïda, fora de sí, de José Tomàs, el torero revelació. El rostre i el "traje de luces" tacats de sang. En primer terme, el toro que gairebé passa desapercebut... Calia? Era estrictament necessari incloure aquesta foto en la crònica taurina de la tarda del 15 de juny, de la Feria de San Isidro? El País, diari convencut d'esquerres, "progre" i global, va considerar que sí.

Ja m'havia sorprès El País del 6 de juny. L'endemà d'una tarda esplèndida per José Tomàs a Las Ventas, el diari publicava la notícia en portada. Ya es leyenda. José Tomás corta cuatro orejas en Las Ventas en una tarde para la historia, la titulaven, sota una foto del "moment decisiu", que diria Cartier-Bresson, en que el torero entrava a matar. Altres diaris espanyols com La Razón, l'ABC o El Mundo recollien l'èxit amb fotografies de Tomàs tret en braços de la plaça i titulars molt més descriptius.

El País del 16 de juny em va tornar a sorprendre. La tarda de toros del dia abans havia acabat amb Tomás intervingut d'urgència a la infermeria de la plaça. A la portada, una fotonotícia recollia l'ambient entre drama i aroma de tragedia. L'estupefacció va arribar a la pàgina 44, on vaig veure la foto de l'inici, i a sota el titular Una buena tarde para morir.

El País vehicula la idea que els toros equivalen a cultura i fa veritables tauromàquies. Probablement, no és tan pel valor de folklore espanyol que se'n desprèn, tot i que també, si no pel fet que és una de les "nostres" tradicions més antigues (això no treu que siguin primàries), i perquè de sempre, genis de les lletres i les arts com Lorca o Picasso l'han narrat i pintat, elevant-lo a manifestació artística per excel·lència. Aquesta defensa d'allò "més nostre" no eximeix de responsabilitats a l'hora de triar les imatges per il·lustrar els articles. Per tant, malgrat que algunes fotografies puguin ser d'allò més artístiques, cal tenir criteri. El País, amb suficient vagatge, fa un aposta, però sembla passar per alt que allò que a alguns emociona i captiva, a d'altres els pot arribar a ofendre.