20 de maig del 2008

Més que museus


Diumenge 18 de miag és el Dia Internacional dels Museus. La jornada organitzada per l'ICOM (Consell Internacional dels Museus) enguany se celebra sota el lema "Els museus. Agents de canvi i desenvolupament social".


Alissandra Cummins, presidenta de l'organització, ha destacat que "la funció dels museus en el terreny educatiu i ètic consisteix a fer participar les comunitats multiculturals actuals en la tasca museística mitjançant la realització i concepció d'exposicions i tallers". L'ICOM ofereix una definició d'art molt funcional: l'art, sense concretar moviments o artistes, com a estímul, element dinamitzador de la societat; l'art com a eina per combatre (o ajudar a pair) la globalització.


Jo també penso que l'art serveix "per interpretar el passat des del present, i configurar un futur més brillant". A nivell estètic, els objectes artístics produeixen un plaer incomparable, però poden tenir vida més enllà dels expositors, les botigues de regals i els llibres d'art. Els hem de conservar, perquè expliquen el que hem estat. Hi hem de tenir accés i els hem de poder tocar perquè parlen del que som. I els hem d'utilitzar i exprèmer al màxim. Ajudaran a construir el que serem.