28 d’abril del 2008

Espanya laica?

Dijous 24, la Cadena Ser anunciava el conveni signat entre el Partit Popular i la Conferència Episcopal que a partir d'ara permetrà als capellans formar part dels comitès d'ètica i cures pal·liatives dels hospitals de Madrid.

Coses a tenir en compte:
-Que l'opinió dels capellans pugui condicionionar pràctiques com els avortaments o l'eutanàsia, significa que posant a la mateixa balança capellans i professionals sanitaris, pesa més la moral que la medicina.

-L'autonomia del pacient, on queda amb aquesta mesura? Relegada a un tercer pla. El malalt, com a únic propietari de la seva persona, en tot moment hauria de poder decidir el seu destí.

-La
Constitució; el conveni fins ara exclusiu de Madrid se n'allunya per complet. En l'article 16 punt 3 diu que "ninguna confesión tendrá carácter estatal. Los poderes públicos tendrán en cuenta las creencias religiosas de la sociedad española y mantendrán las consiguientes relaciones de cooperación con la Iglesia Católica y las demás confesiones".

Per tot això cal una recitificació del conveni: els pacients han de tenir plena potestat a l'hora de decidir, i preferiblement, als comitès d'ètica només haurien de participar-hi metges.

Punt i a part. També convé aclarir (o més ben dit, recordar) a l'Església que Espanya és un estat laic, i que per tant, no els toca gestionar temes socials amb vinculacions morals: les futures lleis sobre eutanàsia i avortament afectaran una població plural a nivell confessional, de manera que no s'han de fer a la mida del catolicisme sinó a la del conjunt de la societat que és des de musulmana, jueva, budista, i cristiana fins a atea.